Tak zdrowych i pysznych lodów jeszcze nie jedliście. Robi się je 10 minut z wartościowych składników

Dodano:
Lody z borówkami na patyku Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Od kilku lat stawiam na domowe lody. Odkryłam bowiem, że można je zrobić w prosty sposób, ze zdrowych składników i za grosze. Oto przykład takich lodów, które tym razem przygotowałam w foremkach i z patyczkiem. Są wygodne do jedzenia i takie pyszne!

Nie przepadam za gotowymi lodami, bo są dla mnie za słodkie. Poza tym nie podoba mi się długa lista składników na etykiecie. Ja pyszne lody robię z 2-4 składników, więc naprawdę się da. Te lody na patyku doskonale o tym świadczą. Nie tylko apetycznie wyglądają, ale też są smaczne i wartościowe.

Co warto dodać do lodów jogurtowych?

Lody jogurtowe są niskokaloryczne i zdrowe. Warto więc wzbogacić je wartościowymi składnikami i odpuścić sobie dorzucanie tych niezdrowych. Doskonale będą do nich pasować owoce – najlepiej delikatne, soczyste i aromatyczne. Jeśli macie potrzebę je dosłodzić, sięgnijcie po miód, a nie cukier. Ja wzbogacam je też orzechami lub płatkami owsianymi. Po podprażeniu są chrupiące i dodają deserowi ciekawej struktury.

Jak zrobić lody z borówkami na patyku?

Lody jogurtowe z borówkami robi się dosłownie 10 minut. Tyle potrzeba, by wymieszać jogurt z miodem i rozgniecionymi owocami. Potem masą wystarczy napełnić foremki do lodów lub małe kubeczki po jogurcie, wcisnąć w nie patyczki i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Takie lody doskonale orzeźwiają, bo nie są zbyt słodkie.

Przepis: Jogurtowe lody z borówkami

Zdrowe lody na patyku z jogurtu naturalnego i borówek amerykańskich

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1-3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • ½ szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • ok. 150 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówPłatki owsiane podpraż na suchej patelni, by zrobiły się chrupiące i aromatyczne. Wystudź je. Borówki opłucz, osusz, lekko rozgnieć widelcem.
  2. Łączenie składnikówJogurt naturalny wymieszaj dokładnie z miodem, a potem delikatnie z rozgniecionymi borówkami.
  3. Napełnianie foremek i mrożenieDo każdej foremki na lody nakładaj na przemian po 2 łyżki masy i trochę płatków owsianych. W każdą foremkę wciśnij patyczek. Lody wstaw na kilka godzin do zamrażarki.

Sposób na puszyste lody jogurtowe

Jeśli chcecie, aby wasze lody miały lżejszą, bardziej puszystą strukturę, dodajcie do nich trochę bitej śmietany. Oczywiście podniesie ona kaloryczność zimnego deseru, ale sprawi też, że lody zrobią się kremowe, lekkie i pełniejsze w smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...