Tak zdrowych i pysznych lodów jeszcze nie jedliście. Robi się je 10 minut z wartościowych składników
Nie przepadam za gotowymi lodami, bo są dla mnie za słodkie. Poza tym nie podoba mi się długa lista składników na etykiecie. Ja pyszne lody robię z 2-4 składników, więc naprawdę się da. Te lody na patyku doskonale o tym świadczą. Nie tylko apetycznie wyglądają, ale też są smaczne i wartościowe.
Co warto dodać do lodów jogurtowych?
Lody jogurtowe są niskokaloryczne i zdrowe. Warto więc wzbogacić je wartościowymi składnikami i odpuścić sobie dorzucanie tych niezdrowych. Doskonale będą do nich pasować owoce – najlepiej delikatne, soczyste i aromatyczne. Jeśli macie potrzebę je dosłodzić, sięgnijcie po miód, a nie cukier. Ja wzbogacam je też orzechami lub płatkami owsianymi. Po podprażeniu są chrupiące i dodają deserowi ciekawej struktury.
Jak zrobić lody z borówkami na patyku?
Lody jogurtowe z borówkami robi się dosłownie 10 minut. Tyle potrzeba, by wymieszać jogurt z miodem i rozgniecionymi owocami. Potem masą wystarczy napełnić foremki do lodów lub małe kubeczki po jogurcie, wcisnąć w nie patyczki i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Takie lody doskonale orzeźwiają, bo nie są zbyt słodkie.
Przepis: Jogurtowe lody z borówkami
Zdrowe lody na patyku z jogurtu naturalnego i borówek amerykańskich
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1-3 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- ½ szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
- ok. 150 g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówPłatki owsiane podpraż na suchej patelni, by zrobiły się chrupiące i aromatyczne. Wystudź je. Borówki opłucz, osusz, lekko rozgnieć widelcem.
- Łączenie składnikówJogurt naturalny wymieszaj dokładnie z miodem, a potem delikatnie z rozgniecionymi borówkami.
- Napełnianie foremek i mrożenieDo każdej foremki na lody nakładaj na przemian po 2 łyżki masy i trochę płatków owsianych. W każdą foremkę wciśnij patyczek. Lody wstaw na kilka godzin do zamrażarki.
Sposób na puszyste lody jogurtowe
Jeśli chcecie, aby wasze lody miały lżejszą, bardziej puszystą strukturę, dodajcie do nich trochę bitej śmietany. Oczywiście podniesie ona kaloryczność zimnego deseru, ale sprawi też, że lody zrobią się kremowe, lekkie i pełniejsze w smaku.